Сальмонельоз: все що потрібно знати про небезпечну інфекцію
Що це за хвороба?
Сальмонельоз викликають однойменні бактерії — Salmonella. Свою назву вони отримали на честь американського ветеринарного хірурга ДеніелаСальмона. Саме він у 1885 році виділив у мертвих свиней збудник, який спершу повважав джерелом чуми свиней. Проте, як згодом з’ясувалося, бактерії чудово розмножуються і в кишківнику людини, провокуючи важку інтоксикацію.
За сприятливих умов — спеки та підвищеної вологості — сальмонели можуть прожити поза організмом кілька місяців. Ось чому спалахи сальмонельозу найчастіше трапляються влітку: збудник може перебувати і на продуктах харчування, і в морі чи річці.
Де можна заразитися?
Найпоширеніші джерела інфекції — сільськогосподарські тварини, як-от велика рогата худоба, свині, гуси, кури, та людина. Проте можна заразитися також і від плазунів, риб, бджіл тощо.
Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, молока, яєць, особливо коли вони додаються у страви сирими.
Також сальмонела може бути у воді, на овочах чи фруктах. Ось чому вегетаріанці — також у зоні ризику. Вони не їдять м’яса, тож рівень кислотності шлунку в них зазвичай нижчий. А це, в свою чергу, підвищує вірогідність інфікування сальмонельозом.
Сальмонели бояться високої температури та люблять мороз
Якщо поцікавитися думкою людей, що є джерелом інфекції, більшість відповість, що це — яйця. Проте це не зовсім так. Джерелом інфекції є птахи. У свіжих яйцях сальмонели немає. Однак бактерії є в посліді. І вони проникають через шкарлупу. Щоб інфікувати яйце, сальмонелам потрібно від чотирьох годин до п’яти діб. Ось чому яйця перед використанням потрібно ретельно мити з милом.
Насправді сальмонели є дуже витривалими. У воді вони живуть п’ять-шість місяців, у м’ясі та м’ясних виробах — три-чотири. А в морозилці бактерії можуть зберігатися від пів року до року. При низьких температурах сальмонели не гинуть, а консервуються, щоб потім “прокинутися”.
Термічної обробки збудник боїться. Тож віддавайте перевагу смаженій, вареній та печеній їжі. Особливо це стосується м’яса та яєць. Проте зважте: обсмажувати яєчню, аби вбити бактерії, слід з обох боків. “Оката” яєчня є небезпечною.
Також для бактерій роду сальмонел згубні більшість дезінфікуючих засобів.
Ознаки сальмонельозу
Зазвичай сальмонельоз проявляється протягом 1-3 діб після зараження, а тривалість хвороби варіюється від декількох днів до тижня. Для цієї інфекції характерні такі скарги:
- висока температура;
- біль в животі, здуття;
- зниження апетиту;
- діарея;
- нудота, блювота;
- блідість;
- слабкість, ломота в тілі;
- висип на шкірі.
Як боротися з небезпечною інфекцією?
- Все дуже просто. Насамперед — гігієна. Банальне миття рук перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, після контакту з тваринами, відвідування туалету та прибирання захистить не тільки від коронавірусної інфекції, але й від більшості кишкових інфекційних хвороб.
- Якщо немає можливості вимити руки, у пригоді стане антисептик для рук. Придбайте невеличкий флакончик в аптеці і носіть його з собою про всяк випадок.
- Так само потрібно мити всі продукти, які хочете спожити.
- Сирі продукти тваринного походження потрібно зберігати в холодильнику окремо від інших продуктів. Для їх приготування використовуйте окремий посуд та приладдя. Опісля — ретельно вимийте.
- Яйця перед вживанням слід ретельно вимити.
- Теплі страви з сирих яєць краще не зберігати, а споживати відразу. Взагалі будь-яку їжу краще не залишати “на завтра”, а якщо залишили, то не змішувати її зі свіжою стравою.
- Сирі качині та гусячі яйця вживати заборонено! Вони зазвичай 100-відсотково інфіковані. Так само не можна додавати їх у креми, салати.
- Коли готуєте страви зі свинини, яловичини і, особливо, курятини, не торкайтеся інших продуктів.
- Все м’ясо добре проварюйте або прожарюйте невеликими шматками.
- Всі страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, слід додатково проварити.
- Користуйтеся окремими обробними дошками для м’яса, риби, хліба, зелені та овочів
- Не купуйте продукти у місцях стихійної торгівлі.
- Не беріть з собою в дорогу або на пікнік продуктів, які швидко псуються (яйця, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом.
- Воду слід пити бутильовану або кип’ячену, особливо, якщо вона з криниці або іншого джерела, яке може бути забруднене.
Пам’ятайте: продукти, заражені сальмонелами, не змінюють свій колір, запах, смак, консистенцію.
Часто спостерігаються спалахи сальмонельозу серед тісно контактуючих людей, особливо, якщо вони разом готують і приймають їжу. Тому, якщо один з членів сім’ї захворів на сальмонельоз, рекомендується провести дезінфекцію предметів загального користування і обстежити інших. Профілактиці сальмонельозу також сприяє здоровий спосіб життя і будь-які заходи, спрямовані на зміцнення імунітету.
Будьте пильними до їжі, яку Ви вживаєте і пам’ятайте про правила безпеки. Запорукою міцного здоров’я є належна профілактика. Та, якщо вже й трапилося неприємне, не зволікайте – зверніться до лікаря, щоб якнайшвидше діагностувати та вилікувати недугу!
Міцного Вам здоров’я!
Кам’янське відділення Черкаський міськрайонний відділ ДУ «Черкаський обласний центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України»