Кам'янська Міська Рада
Виконавчий комітет Кам'янської міської ради Черкаської області
Офіційний сайт

Сальмонельоз: все що потрібно знати про небезпечну інфекцію

Що це за хвороба?

Сальмонельоз викликають однойменні бактерії — Salmonella. Свою назву вони отримали на честь американського ветеринарного хірурга ДеніелаСальмона. Саме він у 1885 році виділив у мертвих свиней збудник, який спершу повважав джерелом чуми свиней. Проте, як згодом з’ясувалося, бактерії чудово розмножуються і в кишківнику людини, провокуючи важку інтоксикацію.

За сприятливих умов — спеки та підвищеної вологості — сальмонели можуть прожити поза організмом кілька місяців. Ось чому спалахи сальмонельозу найчастіше трапляються влітку: збудник може перебувати і на продуктах харчування, і в морі чи річці.

Де можна заразитися?

Найпоширеніші джерела інфекції — сільськогосподарські тварини, як-от велика рогата худоба, свині, гуси, кури, та людина. Проте можна заразитися також і від плазунів, риб, бджіл тощо.

Найчастіше захворювання виникає при споживанні інфікованих м’яса і м’ясних продуктів, молока, яєць, особливо коли вони додаються у страви сирими.

Також сальмонела може бути у воді, на овочах чи фруктах. Ось чому вегетаріанці — також у зоні ризику. Вони не їдять м’яса, тож рівень кислотності шлунку в них зазвичай нижчий. А це, в свою чергу, підвищує вірогідність інфікування сальмонельозом.

Сальмонели бояться високої температури та люблять мороз

Якщо поцікавитися думкою людей, що є джерелом інфекції, більшість відповість, що це — яйця. Проте це не зовсім так. Джерелом інфекції є птахи. У свіжих яйцях сальмонели немає. Однак бактерії є в посліді. І вони  проникають через шкарлупу. Щоб інфікувати яйце, сальмонелам потрібно від чотирьох годин до п’яти діб. Ось чому яйця перед використанням потрібно ретельно мити з милом.

 Насправді сальмонели є дуже витривалими. У воді вони живуть п’ять-шість місяців, у м’ясі та м’ясних виробах — три-чотири. А в морозилці бактерії можуть зберігатися від пів року до року. При низьких температурах сальмонели не гинуть, а консервуються, щоб потім “прокинутися”.

Термічної обробки збудник боїться. Тож віддавайте перевагу смаженій, вареній та печеній їжі. Особливо це стосується м’яса та яєць. Проте зважте: обсмажувати яєчню, аби вбити бактерії, слід з обох боків. “Оката” яєчня є небезпечною.

Також для бактерій роду сальмонел згубні більшість дезінфікуючих засобів.

Ознаки сальмонельозу

Зазвичай сальмонельоз проявляється протягом 1-3 діб після зараження, а тривалість хвороби варіюється від декількох днів до тижня. Для цієї інфекції характерні такі скарги:

  • висока температура;
  • біль в животі, здуття;
  • зниження апетиту;
  • діарея;
  • нудота, блювота;
  • блідість;
  • слабкість, ломота в тілі;
  • висип на шкірі.

Як боротися з небезпечною інфекцією?

  • Все дуже просто. Насамперед — гігієна. Банальне миття рук перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, після контакту з тваринами, відвідування туалету та прибирання захистить не тільки від коронавірусної інфекції, але й від більшості кишкових інфекційних хвороб.
  • Якщо немає можливості вимити руки, у пригоді стане антисептик для рук. Придбайте невеличкий флакончик в аптеці і носіть його з собою про всяк випадок.
  • Так само потрібно мити всі продукти, які хочете спожити.
  • Сирі продукти тваринного походження потрібно зберігати в холодильнику окремо від інших продуктів. Для їх приготування використовуйте окремий посуд та приладдя. Опісля — ретельно вимийте.
  • Яйця перед вживанням слід ретельно вимити.
  • Теплі страви з сирих яєць краще не зберігати, а споживати відразу. Взагалі будь-яку їжу краще не залишати “на завтра”, а якщо залишили, то не змішувати її зі свіжою стравою.
  • Сирі качині та гусячі яйця вживати заборонено! Вони зазвичай 100-відсотково інфіковані. Так само не можна додавати їх у креми, салати.
  • Коли готуєте страви зі свинини, яловичини і, особливо, курятини, не торкайтеся інших продуктів.
  • Все м’ясо добре проварюйте або прожарюйте невеликими шматками.
  • Всі страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, слід додатково проварити.
  • Користуйтеся окремими обробними дошками для м’яса, риби, хліба, зелені та овочів
  • Не купуйте продукти у місцях стихійної торгівлі.
  • Не беріть з собою в дорогу або на пікнік продуктів, які швидко псуються (яйця, молочні продукти, кондитерські вироби з кремом.
  • Воду слід пити бутильовану або кип’ячену, особливо, якщо вона з криниці або іншого джерела, яке може бути забруднене.

Пам’ятайте: продукти, заражені сальмонелами, не змінюють свій колір, запах, смак, консистенцію.

Часто спостерігаються спалахи сальмонельозу серед тісно контактуючих людей, особливо, якщо вони разом готують і приймають їжу. Тому, якщо один з членів сім’ї захворів на сальмонельоз, рекомендується провести дезінфекцію предметів загального користування і обстежити інших.  Профілактиці сальмонельозу також сприяє здоровий спосіб життя і будь-які заходи, спрямовані на зміцнення імунітету.

Будьте пильними до їжі, яку Ви вживаєте і пам’ятайте про правила безпеки. Запорукою міцного здоров’я є належна профілактика. Та, якщо вже й трапилося неприємне, не зволікайте – зверніться до лікаря, щоб якнайшвидше діагностувати та вилікувати недугу!

Міцного Вам здоров’я!

 

Кам’янське відділення Черкаський міськрайонний відділ ДУ «Черкаський обласний центру контролю та профілактики  хвороб Міністерства охорони здоров’я України»

14.06.2023
152