Кам'янська Міська Рада
Виконавчий комітет Кам'янської міської ради Черкаської області
Офіційний сайт

Нітрати у ранніх овочах та фруктах – «прихована» загроза!

Весна… На полицях магазинів та на базарах з’являється все більше апетитних овочів. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах.

Що ж це – «нітрат», як захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути небезпечні?

Нітрат – це сіль азотної кислоти, який застосовується в якості добрива. Нітрати забезпечують ріст рослин, але завелика їх кількість, яка накопичується в овочах, а потім потрапляє в організм людини, шкодить здоров’ю. Основною причиною росту вмісту нітратів в продукції рослинництва є інтенсивне застосування мінеральних добрив ,неправильне їх зберігання, недотримання прийнятих норм витрат, строків внесення в ґрунт .

Ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше цих речовин, ніж пізні і здатні по-різному накопичувати нітрати.

– до високого рівня накопичення нітратів (1000-7000 мг/кг)  належать: зелень (салат, шпинат, рукола , кріп, петрушка, щавель, кінза), а також листова капуста, зелена цибуля, редис, буряк;

– до середнього (200-600 мг/кг): картопля, капуста, морква, огірок, перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін;

– до низького (80-100 мг/кг): бобові, помідор, цибуля, диня, кавун, деякі фрукти.

Разом з тим, нітрати нерівномірно накопичуються в різних частинах овочів.

А саме:

— найбільша кількість нітратів накопичується поблизу кореня;

— в листі петрушки, кропу, селери їх на 50-60 % менше, ніж у стеблі;

— в листі капусти нітратів на 60-70 % менше, ніж в качані – не давайте його дітям;

— в шкірці кавуна нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті – не заставляйте дітей виїдати кавун близько до шкірки;

— незрілі овочі і фрукти містять у 2-3 рази більше нітратів, ніж спілі;

— огірки, дині, баклажани, кабачки мають постійне розподілення нітратів, яке збільшується від центру плоду до периферії і має найбільшу концентрацію біля шкірки і в самій шкірці.

При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але якщо їх багато, то:

  1. Нітрати під впливом ферментів організму відновлюються до нітритів, які взаємодіють з гемоглобіном крові і окислюють в ньому 2-х валентний залізо в 3-х валентний. В результаті утворюється речовина метгемоглобін, який вже не здатний переносити кисень. Тому порушується нормальне дихання клітин і тканин організму (тканинна гіпоксія), в результаті чого накопичується молочна кислота.
  2. Нітрати сприяють розвитку патогенної кишкової мікрофлори, яка виділяє в організм людини токсини, в результаті чого відбувається отруєння організму.
  3. Нітрати знижують вміст вітамінів в їжі, які входять до складу багатьох ферментів, а через них впливають на всі види обміну речовин.
  4. При тривалому надходженні нітратів в організм людини зменшується кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози.
  5. Встановлено, що нітрати сильно впливають на виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини.

Є декілька способів зменшення шкоди нітратів в рослинах на організм людини:

  1. Знижується кількість нітратів при термічній обробці овочів, митті , варінні, смаженні, тушковані і бланшуванні. При цьому слід пам’ятати, що при посиленому митті і бланшуванні овочів в воду йдуть не тільки нітрати, а й цінні речовини: вітаміни, мінеральні солі.
  2. У кабачків і баклажанів необхідно зрізати верхню частину, яка примикає до плодоніжки.
  3. Так як нітратів більше в шкірці овочів і плодів, то їх (особливо огірки і кабачки) треба очищати від шкірки, а у пряних трав треба викидати їх стебла і використовувати тільки листя.
  4. У огірків, буряка, редьки до того ж треба зрізати обидва кінці, тому що тут найвища концентрація нітратів.
  5. Салати слід готувати безпосередньо перед їх вживанням і відразу з’їдати, не залишаючи їх зберігається, тому що відбувається накопичення нітратів.

 

Як уберегти себе від шкідливої хімії?

Намагайтеся купувати овочі по сезону і тільки в дозволених для торгівлі місцях. При покупці віддавайте перевагу тільки свіжим, зрілим овочам. Відмовлятися від ранньої зелені неможливо. Зголоднілий по вітамінах організм вимагає свіжих продуктів. Однак, можна не купувати парникові овочі, почекати поки з’явиться грунтова продукція, або вирощувати зелень у себе на підвіконні цілий рік. Вибирати Вам.

 

10.04.2023
221